ponedeljek, 16. november 2009

Kako Izbrati Dobrega Brokerja?

Vse najboljše borzno posredniške hiše vam danes nudijo elektronski dostop do največjih borz. Pa kljub temu med njimi obstajajo občutne razlike na katere morate biti pozorni. Dober borzni posrednik je namreč pomemben člen do vašega uspeha. Pred odločitvijo se torej pozanimajte o spodaj navedenem (ni razvrščeno po pomembnosti):

1. Ali vam nudi dostop do vseh trgov, ki bi jih radi trgovali? Če še ne veste kateri trgi so najprimernejši za vas, na začetku izberite brokerja, ki vam nudi dostop do mnogih (delnice, valute, terminske pogodbe, opcije ipd.)


2. Ali nudijo konkurenčne trgovalne stroške? Ta element ni zanemarljiv. Če ste dnevni trgovalec in opravite 10 ali več poslov v dnevu, vam z visokimi provizijami ne bo uspelo narediti nič dobička.

3. Vam omogočajo tehnične grafe in indikatorje, ki bi jih potrebovali in za kakšno ceno? Veliko enostavnih grafov (predvsem za forex) je brezplačnih. Profesionalni paketi pa so ponavadi dosegljivi za nekaj deset eurov mesečno.

4. Kakšna je njihova podpora strankam? Vam bodo lahko v pomoč osebno pri spoznavanju njihove platforme ali vam bodo poslali le suhoparen 150 strani dolg priročnik z navodili?

5. Koliko časa so že v poslu? Ne trgujte z začetniki, ker vas to lahko zelo drago stane, predvsem, če trgujete z več denarja.

6. Kako hitra in zanesljiva je njihova trgovalna platforma? Če ste dnevni trgovalec si ne morete privoščiti, da platforma sredi posla odpove.

7. Ali vam nudijo osebno telefonično podporo v primeru, da želite svoje borzne pozicije upravljati preko telefona? Če recimo trgujete azijsko seanso ponoči, mora biti vaš broker dosegljiv tudi ponoči.

8. Ali je njihovo poslovanje pod državnim nadzorom? Je podjetje zakonsko regulirano? S tem boste zmanjšali tveganje. Izogibajte se vsem, ki so locirani v davčnih oazah, kot je Panama, Belize, NeVemKakšni Otoki ipd., razen če o njih niste posebej prepričani.

9. Ali pri njih že trgujejo kakšni uspešni trgovalci? Le ti trgujejo pri zanesljivih in preverjenih brokerjih in jih ne menjajo vsak dan. To vam je le dodatno potrdilo, da ste dobro izbrali.

10. In še to: Ali vam s svojim marketinškim pristopom sporočajo, da je trgovanje LAHKO in ste na hitri poti do bogastva? Bežite od njih! Če je kdo na hitri poti so potem to oni, ki bodo zbežali z vašim denarjem.

Verjetno boste v svoji karieri zamenjali kar nekaj brokerjev, saj se bodo vaše potrebe in želje spreminjale. Recimo, da vam je osebni odnos brokerja veliko pomembnejši od tega, kako hitro se izvrši vaše naročilo (v 0,2 sekundah ali v 2 sekundah).

Popolnega brokerja, ki bi zadovoljil prav vsem našim željam, še nisem srečal. Izberite torej tistega, ki vam nudi, kar najbolj potrebujete!