petek, 23. april 2010

Ali Naj Poberem Dobiček?

Mnogi vas bodo učili, da je potrebno na vsak tvegani evro zaslužiti vsaj 2, da se vam splača iti v posel. V tujini temu rečejo "risk - reward 1:2". To sicer ni slaba ideja in vsekakor ste na dobri poti, če so vaši rezultati resnično takšni. Tu bodite pozorni na "trgovalni rezultati resnično takšni" in ne na nekaj, kar si vi želite, da vam trg ponudi.

Ko vstopimo v borzni posel si ponavadi rečemo: "Tukaj bom postavil stop loss naročilo in dobiček bom pobral tukaj, kar je dvakrat več kot tvegam." Problem nastane, ker trga ne zanima, kaj si vi mislite in kje bi vi radi pobrali dobiček. Trg bo enostavno naredil kar želi in to lahko pomeni, da vam bo ponudil samo 30 centov na vaš tvegani 1 evro ali pa kar 10 evrov na vaš tvegani 1 evro.

Vaša naloga je torej, da čimbolj prepoznate, kdaj se bo verjetno zgodil katerikoli od teh dveh scenarijev in da poberete 30 centov, ker bo to pač vse, kar boste dobili, preden se bo trg obrnil proti vam. In druga pomembna stvar je, da ne poberete 2 evra dobička, če vam jih trg lahko ponudi celo 10 evrov! S tem boste namreč zmanjševali svojo udeležbo pri dobičkih, ki jih boste nujno potrebovali, da boste krili neizogibne izgube.

V praksi je to vse prej kot lahko delo in obstajajo različne tehnike, kako to izpeljati na čim lažji način. Možno je prepoznati okoliščine, ki namigujejo na večji premik od pričakovanega. Trg vam v večini primerov (70%) ne bo ponudil velikih dobičkov, ampak le male in hitre dobičke. Le v redkih primerih (30%) pa vam bodo na voljo tudi večji dobički.

Ključ je torej v tem, da zmanjšate tveganje (s premikom stop loss naročila v vaš prid, ali pa da poberete delne dobičke ipd.) in da v določenih situacijah ne postavljate izhodnega naročila preblizu, ko vam trg lahko ponudi bistveno več.

Oglejte si še video komentar: