torek, 15. junij 2010

7 Ovir Do Borznega Uspeha

"Vsak nov projekt se začne z navdušenjem in začetnim zagonom. Kmalu stvari postanejo težje in malo manj zabavne, vse dokler ne pridemo do točke, ko je res težko in nič kaj navdušujoče. In takrat se začnemo spraševat ali je naš cilj sploh vreden truda."

Tako se začne ena najboljših knjig, ki sem jih kdaj prebral, The Dip, in govori o tem, kdaj v življenju vztrajati in kdaj odnehati. Če se nekaj izplača doseči ali narediti, verjetno do cilja obstaja kar nekaj ovir.

Poglejmo si 7 največjih, ki jih navaja Seth Godin v omenjeni uspešnici. Te ovire so pogosto prisotne na mnogih področjih v življenju, še posebej pa to velja za kruti borzni svet:

(1) Zmanjka vam časa in odnehate,
(2) Zmanjka vam denarja in odnehate,
(3) Ustrašite se in odnehate,
(4) Niste dovolj resni glede projekta in odnehate,
(5) Izgubite zanimanje in navdušenje ali pa se enostavno zadovoljite s povprečnim in odnehate,
(6) Razmišljate kratkoročno in ne dolgoročno ter odnehate, ko "kratkoročno" postane pretežko,
(7) Izbrali ste napačno področje v katerem bi radi uspeli in nimate potrebnega talenta.

Kaj storiti?

Idealna odločitev
je, da projekt (The Dip) dobro premislite, načrtujete, se ga pogumno lotite in uspete. Pametno je tudi, da se projekta sploh ne lotite, če veste, da so te ovire za vas pretežak zalogaj. Najslabša poteza od vseh pa je, da začnete, investirate ogromno denarja,
časa in energije, potem pa na pol poti odnehate.

Zdaj, ko teh 7 ovir že poznate, imate začetno prednost pred nepripravljenimi navdušenci, ki bodo zelo verjetno zapadli v eno izmed teh pasti.

Star pregovor "Zmagovalci nikoli ne odnehajo in poraženci nikoli ne zmagajo," v resnici ne drži. Zmagovalci hitro odnehajo napačne stvari v svojem življenju in vztrajajo v pravih, medtem ko poraženci delajo ravno obratno.

Samo vi pa lahko presodite ali je borzno trgovanje pravo za vas in ali boste uspeli ne glede na vse. Mogoče pa je kakšno drugo področje za vas veliko bolj primerno?

Življenje je namreč prekratko, da bi bili uspešni vsepovsod, zato se odločite čim pametneje.