torek, 16. november 2010

Kaj Nas Bežanje Čez Mejo Lahko Nauči O Borznem Trgovanju?

Pred kratkim sem si ogledal oddajo "Border", kjer prikazujejo policijsko delo na ameriško-mehiški meji. Najbolj mi je ostal v spominu odlomek, ki je prikazoval bežanje civilistov (ilegalno prečkanje meje Mehičanov na ameriško stran) preko dokaj visoke ograje.

Mnogi so si pri tem močno poškodovali prste na rokah in tudi noge, saj skok z ograje včasih pomeni tudi skok iz 3-4 metre višine. Kljub vsemu je nagrada dovolj velika, da mnogi to počnejo vse dokler jim ne uspe.

Ta ograja je več kilometrska in logično močno odmaknjena od cestnega mejnega prehoda in je zato tudi drugače varovana. Nadzor opravljajo policisti v vozilih, ki se ob meji stalno pomikajo, helikopter iz zraka in pa kamere.

Postavimo se za trenutek v kožo ilegalca. Njegov edini cilj je prečkati mejo, ne da bi ga ujeli. Da čimbolj poveča svoje možnosti za uspeh bo mejo poskušal prečkati le v enem primeru. In to je v času zelo goste megle in ponoči.

Zakaj?

Megla je tako gosta, da kamere odpovejo oziroma je vse kar se na ekranu vidi - belina. Drugič, avtomobilska kontrola ne vidi dlje od nekaj metrov. In tretjič, helikopter na nebu je popolnoma neuporaben, saj pod seboj vidi le meglo.

V megleni noči mejo prečka na stotine Mehičanov in mnogim tudi uspe. To ogromno število ilegalcev naenkrat je le še en dodaten dejavnik, ki zmanjšuje možnost, da bodo policisti ujeli točno določenega posameznika.

Američani to dobro vedo in se zavedajo svoje šibke točke. Prav tako pa to dobro vedo tudi Mehičani, ki bi radi prečkali mejo.

Čeprav je ta vremenski pojav redek, pametni potrpežljivo počakajo.

Tako si zagotovijo pravi "risk reward", ki ga stalno iščemo tudi mi pri naših borznih poslih. "Confluence of events" ali po slovensko "zaporedje določenih dogodkov in dejavnikov" je nujno preden vstopimo v borzni posel in tvegamo naš kapital.

Kdo bo imel več možnosti? Tisti, ki se impulzivno odloči prečkati mejo in to brezglavo stori, medtem ko ga na drugi strani v objem sprejme trop policistov? Ali nekdo, ki se na to dobro pripravi in potrpežljivo počaka na pravi trenutek (meglo)?

Zdi se, da so ti zakoni "narave" na mnogih področjih enaki. Traja le nekaj časa, da jih spoznamo, potem pa je vse odvisno od nas...

Jih bomo upoštevali ali pa sprejemali brezglave odločitve? Odvisno zakaj smo na borzi - zaradi adrenalina ali zaradi dobička?