sobota, 9. januar 2010

Razlika Med Borznim Posrednikom In Borznim Trgovcem

Razliko mnogi že poznate, pa kljub temu nekaj besed o tem, saj opažam, da moj blog obiščejo tudi popolni novinci.

Borzni posrednik (ali angl. broker) je uslužbenec borzno posredniške hiše, ki skrbi za dobre odnose s svojimi strankami in izvršuje borzna naročila.

Kdo so njegove stranke? Investitorji in aktivni borzni trgovci. Ko investitor pokliče v borzno posredniško hišo (danes večina poslov poteka preko elektronske platfome) in pove, da bi rad kupil določeno število delnic (ali drugih finančnih instrumentov), to naročilo na borzi, kjer vaše delnice kotirajo, izvrši vaš borzni posrednik.

Sami namreč direktno na borzi ne moremo izvrševati naročil, ampak to lahko počnejo le njeni člani (in to so borzno posredniške hiše, banke in druge večje institucije). Brokerju boste za dobro opravljeno delo plačali borzno provizijo in druge stroške poslovanja (odvisno od brokerja) in to ne glede na to ali boste vi z borznim poslom zaslužili ali pa izgubili celo bogastvo. Njegova naloga je torej posredovanje.

Na drugi strani, kot se vam verjetno že svita, pa so borzni trgovci (ali angl. traderji), ki samostojno trgujejo s svojim ali tujim kapitalom. Njih (oz. nas) zanima le dobiček od izvedenih borznih poslov. Trader je lahko velika institucija (ki ima zaposlene trgovce), banka, podjetje, upravljalci premoženja ali pa posameznik, ki trguje izključno za svoj račun.

V vsakem primeru smo odvisni eden od drugega. Broker potrebuje svoje stranke, trader pa kvalitetne, hitre in cenovno ugodne izvršitve poslov.

Zgodi se, da kakšen trgovec sčasoma ugotovi, da bi bil raje borzni posrednik (kjer bo plačan ne glede na trgovalne rezultate), kot se tudi zgodi, da borzni posrednik postane uspešen trgovec, saj so potencialni dobički pogosto večji.

Kakorkoli obračamo elektronski borzni posel, je to vsaj deloma še vedno posel z ljudmi. In zato je velik užitek sodelovati z dobrim brokerjem, kot je tudi brokerju imeti dobre, izkušene in redne stranke.