sobota, 30. januar 2010

Previdno Pred Trgovanjem Novic

Obstaja mnogo ekonomskih novic, ki so objavljene v enem trgovalnem dnevu. Na srečo obstajajo koledarji, ki napovejo točen dan in uro objave, zato se lahko nanje ustrezno pripravimo.
Toda zakaj so te objave sploh pomembne in kako se lahko nanje pripravimo?

Primer ekonomske objave je število nezaposlenih v zadnjem mesecu v ZDA. Mnogim borznim udeležencem so ti podatki zelo pomembni. Ponavadi so to velika podjetja in institucije, ki upravljajo z ogromnimi količinami denarja in dejansko močno vplivajo na premike cen na borzah. Ker so ti podatki tajni (ali pa naj bi vsaj bili) vse do uradne objave, je to čas velike negotovosti in povečanega tveganja na borzi.

Vaš broker vam bo še dodatno poudaril, da je verjetnost izvršitve vašega "stop loss" naročila (izstopno naročilo, ko je posel v izgubi), veliko manjša kot v normalnih trgovalnih razmerah.

Kaj to pomeni? To pomeni povečano tveganje. Če pogledate graf kakšnega trgovalnega instrumenta na katerega ima določena novica velik vpliv (kliknite na sliko za povečavo), boste opazili velike in nepredvidljive poskoke cene v času objave.

Začetnikom se to zdi silno privlačno, saj si hitro izračunajo potencialne dobičke. Pozabljajo pa na ključno sestavino: zmanjševanje tveganja.

Vse ekonomske objave si tudi niso enake po pomembnosti in tveganju, kar boste hitro znali razločiti. Prav tako se v večini primerov trgovalne razmere normalizirajo že kakšno minuto po novici.

Za začetek si zapomnite le, da bodo nenadni poskoki cene (volatilnost) ponavadi veliko večji ob novicah kot sicer in da vedno uporabljajte "stop loss" naročilo, če že imate odprte posle v tistem trenutku.

Članek je povzet po moji e-knjigi "Osnove trgovanja, 20 najboljših nasvetov za novega trgovalca", ki jo lahko brezplačno prejmete tukaj>