sreda, 24. februar 2010

Vam Je Kakšna Začimba Še Posebej Pri Srcu?

Pred kratkim sem prebral intervju z Valentino Smej Novak in njenim možem Lukom iz oddaje Ljubezen skozi želodec. Novinarka jima je zastavila vprašanje: "Vama je kakšna začimba še posebej pri srcu?" in odgovor se mi je zdel tako fascinanten, da bi ga z lahkoto uporabili tudi v borznem trgovanju. V oklepaju bom navedel primerne "trgovalne odgovore".

Torej vprašanje: "Vama je kakšna začimba (tehnični indikator) še posebej pri srcu?"

Odgovor: "Ljudje mislijo, da se skrivnost dobre kuhinje skriva prav v začimbah (v tehničnih indikatorjih), vendar skrivnost leži v kakovostnih sestavinah (kvalitetnih trgovalnih principih). Začimbe so zato, da dobro osnovo začinijo, ji dajo piko na i. Receptov ne smemo jemati popolnoma dobesedno (100% mehanski trgovalni sistemi). Seveda lahko zamenjamo kakšno sestavino oziroma začimbo s katero drugo, ki jo imamo. V večini primerov ni tako pomembno, ali imaš timijan ali majaron (Stochastic ali RSI indikator).

Za zamenjave je potrebno imeti veliko prakse (delo?) in občutka (intuicija izkušenega traderja). Odločiti se moramo za eno začimbo, saj me včasih kar srce boli, ko ljudje namečejo goro začimb v hrano in pripomorejo k temu, da se okusi le teh izničijo (to je podobno začetnikovemu grafu, kjer ima nešteto tehničnih indikatorjev).

Sva zagovornika lokalnih in preprostih sestavin (preprostih konceptov), ki jih lahko kupimo v "trgovini pod hišo" (vsi dobri tehnični indikatorji so na voljo v večini grafov in to brezplačno) ali vzgojimo v lastnem vrtu."

Upam, da vam bodo ta spoznanja prihranila čas in denar, ki bi ju sicer porabili v iskanju magičnega indikatorja in vas čimprej usmerili na pravo pot do uspešnega trgovanja.