torek, 25. maj 2010

Kdo Je Na Drugi Strani Vašega Posla?

Spomnim se pogovora med uspešnim "day traderjem" oz. dnevnim borznim trgovcem, ki letno zasluži preko $1 mio s trgovanjem trga SP500 in pa enim neuspešnim trgovcem, začetnikom.

Začetnik je tega trgovca prosil za nasvet in vodstvo, kako si lahko izboljša svoje trgovanje.

Prvo vprašanje, ki mu ga je ta profesionalec postavil je bilo:

"Ali kdaj pomisliš na trgovca, ki je na drugi strani tvojega posla?" Začetnikov odgovor je bil seveda: "Ne."

Kakšno kvalitetno vprašanje! Prepričan sem, da se mnogi, ki to berete, čudite takšim vprašanjem. Hkrati pa sem prepričan, da vas večina tudi ni uspešnih. Zato se za trenutek sprostite in odprite svoj um tej novi ideji in resno razmislite o njej.

Profesionalne borzne trgovce zelo zanima, kaj počnejo drugi trgovci. In ne samo to, zanima jih tudi kdaj to počnejo in kje (pri kakšni ceni). Cilj vseh teh vprašanj je ugotoviti ekstreme v pozicioniranju določenih borznih udeležencev.

Zakaj je to pomembno?

Borza gre lahko samo v eno smer naenkrat. To pomeni, da je določena skupina borznih trgovcev sprejela napačno odločitev, druga skupina pa pravilno. Tisti, ki so sprejeli napačno odločitev, bodo morali iz posla izstopiti in slej ko prej sprejeti svoje izgube. Kadar se to zgodi množično, je kot da bi vsi hoteli naenkrat skozi ena vrata.

Kako to izgleda v praksi?

Poglejte si spodnji video, ki nazorno prikaže praktični primer na EURUSD trgu, ki se je začel sesuvati lanskega novembra (vsem svojim brezplačnim naročnikom sem poslal ta prodajni signal nekaj dni vnaprej!), kot tudi delniški indeks SP500, ki se je 4. maja sesul in izgubil vse dobičke, ki so se gradili od februarja letos dalje (tudi za SP500 sem vam poslal prodajno priložnost nekaj dni vnaprej!).

V videu vam povem tudi, kako in kdaj se lahko naučite takšne ekstreme prepoznavati in jih dobičkonosno izkoristiti.