četrtek, 13. maj 2010

Zakaj Bi Morali Vedeti Da Se Bo Borza Sesula?

Pred kratkim sem vsem svojim brezplačnim naročnikom poslal video, kjer sem govoril o enem največjih delniških indeksov, ameriškem SP500. Trgovanje pod ceno 1176 bi predstavljalo veliko paniko.

Točno to se je 4. maja tudi zgodilo. Dobili smo sesutje borze oz. mali "market crash", ki je začel okrevati šele 4. dan po tej paniki.

Kako to sesutje borze "predvideti"?

Najprej je potrebno vedeti, da določena cenovna območja predstavljajo močne "magnete", ko se jim približamo.

Torej kako ta cenovna območja prepoznati? To zahteva nekaj izkušenj, ampak zaenkrat si zapomnite le, kaj je glavno bistvo vseh borz. In to je odgovor na vprašanje: "Kaj delajo in kako so pozicionirani drugi borzni udeleženci in kje bodo morali kriti svoje pozicije, če je njihova odločitev napačna?".

Ko enkrat to cenovno območje določite, lahko pričakujete eksplozijo cene v kolikor je ta nivo prebit. Predstavljajte si kaj se zgodi, ko polijete bencin na ogenj? Točno to se zgodi na borzi, ki ima tak scenarij.

Torej zanima nas, kje bo večina ujeta in kje bodo morali kriti svoje pozicije. Zdaj se pojavlja vprašanje kako to ugotoviti, ne?

Zelo enostavno. Vsi smo bili enkrat začetniki in zato je zelo pomembno, da opazujete svoje napake in se iz njih učite. Sčasoma boste namreč napredovali na profesionalni nivo in takrat vam bodo amaterske napake začetnikov predstavljale priložnosti za zaslužek.

Poglejte si še kratek video o tem, kako to izgleda v praksi (video opisuje tudi 2 trenutno potencialni borzni priložnosti):