četrtek, 15. julij 2010

Kako Dolgo Traja Da Na Borzi Uspete ?

Profesionalen borzni uspeh zahteva določen osebnostni profil trgovalca. Naivno bi bilo trditi, da na borzi lahko uspe čisto vsak. Določena stopnja življenjske zrelosti, sposobnost sprejemati odgovornost, močna samodisciplina, motivacija in neustavljiva želja po uspehu so skupaj z vztrajnostjo le nekatere osebnostne značilnosti, ki so nujno potrebne za dolgoročni uspeh na borzi.

In tu ne govorimo o tem, da na dnu medvedjega trenda (trend padanja cen) kupite določene delnice in jih držite 10 let, medtem ko ste ujeli idealen trenutek novega bikovskega trenda (trend naraščanja cen) in tako mastno zaslužili. Če vam je sicer uspelo kaj takega, vse čestitke.

Toda tu govorimo o tem, da denar zaslužimo vsako leto ne glede na to ali borze padajo ali rastejo. Prav tako dejansko ni pomembno ali trgujete z delnicami, valutami (forex), terminskimi pogodbami (futures) ali opcijami. Temu se reče aktivno profesionalno trgovanje.

V tujini je znana povprečna doba 3 - 5 let, da se posameznik nauči aktivnega borznega trgovanja. Nekateri dojamejo stvari hitreje kot drugi, nekaterim pa, kot smo že omenili, ni usojeno.

In tu ne gre samo za intelektualni izziv, češ da "niste ravno pametni". Sploh ne! Razpolagati morate z dovolj kapitala, ki ga boste lahko namenili učenju in izgubam. Dobro je imeti tudi pomoč bolj izkušenih trgovalcev in še bolje osebnega mentorja. Imeti morate tudi dovolj časa na razpolago - nekdo, ki se borzi lahko posveti le 2 uri dnevno, bo do znanja in izkušenj prišel mnogo počasneje kot tisti, ki se bo trgovanju posvetil 12 ur dnevno.

Eden najuspešnejših trgovcev v zadnjih 30 letih, Lewis Borsellino, je novincem rekel: "Če vam v prvem letu dnevnega borznega trgovanja uspe preživeti brez izgub, imate možnost uspeti v tem poslu." To je resnica, ki je mnogi ne želijo slišati, dokler seveda tega sami ne spoznajo.

Lewis je "na parketu" trgoval SP500 futures in je želel, da je novinec stal in trgoval poleg njega. "Želim, da stojiš tukaj in da vidim, kaj počneš. Tvoj denar bo namreč postal moj denar," so bile njegove besede.

On je namreč vedel, da profesionalni borzni trgovci redno služijo na napakah amaterjev.

Ste na to pripravljeni?