torek, 10. avgust 2010

Pšenico Razneslo Navzgor

Pšenica je naredila največji mesečni premik od leta 1973 (Bloomberg). Enostavno jo je razneslo navzgor in bili smo priča enemu najlepših "breakout" scenarijev letos.

Mnogi razloge za takšen premik pripisujejo ekonomskim pojavom, kot je recimo vroče rusko vreme, ki naj bi zmanjšalo njihov izvoz za polovico. Po drugi strani pa je bila tudi tehnična slika na to povsem pripravljena. In da ne omenjam še tretje dimenzije: ogromno ujetih borznih trgovcev, ki so bili "short" oziroma so pšenico prodajali, ko je še naprej padala (vsi ti so morali kriti svoje "short" pozicije, kar pomeni, da so morali kupovati, kar je še dodatno pognalo trg proti njim).

Na tem Blogu sem vas opozoril na nakupno priložnost pšenice 13. maja letos (http://tinyurl.com/psenica13), torej mnogo pred dejanskim trendom.

Kadarkoli ima kakšen trg tako dolgo konsolidacijo in zmanjšano volatilnost lahko z veliko verjetnostjo pričakujemo preboj v eno smer. V primeru pšenice je bila priložnost navzgor, ker so zgodovinski grafi kazali ponavljajoč se vzorec - odboj od tega cenovnega območja.

Res je vstop v ta posel potreboval kar nekaj potrpežljivosti, saj je cena padala in ne rasla, a trend se je konec junija le obrnil. V takšnih primerih je (kot sem vas opozoril v majskem videu) pametneje počakati na potrditev obrata trenda.

"Trailing" oziroma sledeči stop je v tovrstnih primerih najboljši način za zavarovanje dobička. Zakaj? Ker nikoli ne vemo kako dolgo se bo trend nadaljeval. "Trailing" stop vas bo vedno v poslu obdržal dlje, kot če bi izstopili z razmišljanjem: "Ah, saj ne more iti višje", ali pa "Dovolj dobička imam," in podobno.

Zapomnite si: "Profesionalci nikoli ne postavljajo omejujočih tarč v trendovskem trgovalnem okolju!" Dovolijo si, da jih trg nagradi.

Zato pa trgujemo, mar ne? Za te redke in posebne priložnosti, ki naredijo letni rezultat.