torek, 19. oktober 2010

Pomembnost Vodenja Borznih Evidenc

Do zdaj ste verjetno že dobili občutek, da na borzi lahko uspete le na podlagi svojih izkušenj, trdega dela in vztrajnosti. Vsak uspešen športnik vam bo povedal, da je učenje iz napak osnovni pogoj za napredovanje. Toda včasih svojih napak niti ne opazimo, pa četudi jih ponavljamo vedno znova in znova.

Prav zato je priporočljivo, da delate obsežne zapiske vsakič, ko na borzi naredite kakšno potezo. Zakaj ste vstopili, zakaj izstopili? Kako ste se počutili med odprto pozicijo? Je šel trg proti vam, vam pa so se tresle hlače? Ste slabo izbrali vstopno lokacijo ali mogoče postavili "stop loss" naročilo preblizu? Ali je bila poteza prvotno predvidena v vašem trgovalnem planu ali ste se odločili kar tako, impulzivno? Ste spregledali kakšno ekonomsko objavo ali mogoče odprli preveliko pozicijo glede na tveganje, ki ste ga pripravljeni sprejeti? Zakaj?

Opazujte tudi svoj izbrani trg. Kdaj je največ aktivnosti in kdaj je trg miren? Kolikšen je povprečni dnevni premik v zadnjih 14 dneh? Kdo vse sodeluje na tem trgu in s kom tekmujete? Zakaj mislite, da na tem trgu lahko zasluži
te denar? Kje je vaša konkurenčna prednost (v čem je vaš trgovalni sistem tako dober)? Ali ima vaš trg kakšno tendenco ob določenem času v dnevu, ko ustvari kakšen nenavaden premik? To je le nekaj vprašanj, s katerimi se morate ubadati.

Zapisujte si tudi vse opravljene borzne poteze. Koliko je uspešnih in koliko neuspešnih poslov? Kako velik je povprečno uspešen posel v primerjavi z neuspešnim? Koliko časa povprečno ste preživeli v slabi poziciji in koliko v dobri? Vsa ta kvalitetna vprašanja vam bodo razkrila napake, ki jih delate in vam zmanjšujejo vaše možnosti za uspeh.

Že Einstein je rekel: “Dajte mi 60 minut za odkrivanje problema in 5 minut za rešitev.”

Naslednji korak je torej napredovati, saj vam zapiski sami po sebi še ne rešijo problema. Skratka, zapisujte si svoje napake in ko jih boste zmanjšali na minimum, vam bo tudi ostalo vec dobičkov.