sobota, 31. oktober 2009

Kaj je Futures ali Terminska pogodba?

Poenostavljeno povedano gre za finančni instrument (kot so recimo delnice, obveznice ipd.), ki je prvotno namenjen zavarovanju tveganj poslovanja večjih podjetij (znano kot hedging).

Primer: danes je cena hamburgerja 2€; če bi se bali, da bi cena v roku enega leta zrasla in nam s tem višala stroške, bi lahko kupili terminsko pogodbo na "Hamburger Index" (izmišljeno). Če je cena hamburgerja po 1 letu samo 1€ imamo izgubo na kupljeno terminsko pogodbo -1€, a zdaj hamburger lahko kupimo le za 1€, kar nam skupaj prinese približno prvotno "zavarovanih" 2€.

V primeru, da bi cena hamburgerja v 1 letu zrasla na 3€, bi hamburger še vedno dobili za 2€. Zakaj? Zdaj ga lahko kupimo za 3€, kar je 1€ več kot želimo, a je potrebno upoštevati še naš dobiček 1€ na kupljeno terminsko pogodbo.

Torej zagotoviti si ceno 2€ je glavni namen uporabe teh pogodb v praksi. Bolj življenski primer bi recimo bil, ko kakšna letalska družba trguje s terminskimi pogodbami na Nafto, saj jim nihanje cene Nafte povzroča nemalo preglavic pri njihovem poslovanju.

No in kaj ima to veze z nami?

Ker se cene teh pogodb iz minute v minuto spreminjajo, so ti trgi privabili ogromno število špekulantov. Največji borzni trgovci s svojim trgovanjem močno pripomorejo tudi k likvidnosti teh pogodb (v praksi to pomeni, da če želi neka družba kupiti 1000 pogodb, ji jih mora nekdo očitno prodati), hkrati pa je nam majhnim trgovcem omogočena priložnost za zaslužek že pri zelo majhnih nihanjih cene teh produktov.

V kolikor vam ta razlaga "po domače" ni dovolj ali vam ni všeč, lahko nadaljujete tukaj>