petek, 30. april 2010

Kako Uporabljati Sezonska Gibanja?

Nekateri borzni udeleženci spremljajo grafe na katerih so prikazana sezonska gibanja. Kaj to pomeni in kako jih uporabljati v praksi?

Sezonsko gibanje nam pokaže tendence trga, na katerem cena raste v določenih mesecih v letu, v drugih stagnira in v tretjih pada.

To je letošnja akcija EURUSD trga. Siva linija preko grafa predstavlja povprečno gibanje cene v zadnjih 10 letih. Premiki v februarju so dokaj lepo posnemali sezonsko gibanje, saj je cena tudi letos padala. Podobno zgodbo smo dobili v marcu, medtem ko druga polovica aprila ne počne tega kar bi "pričakovali".

Razlogov za ta pojav je lahko več. Analitiki bi nam hitro povedali, da je to povezano s trenutno finančno zmešnjavo Grčije, ki je vsekakor nihče ni pričakoval. Prav tako se taka finančna kriza ne ponavlja vsakega aprila vsako leto, zato je nesmiselno pričakovati, da bo tak dogodek vključen v sezonska gibanja.

Kljub temu mnogi trgovci uporabljajo te sezonske grafe in si jih razlagajo na sledeč način: "Tendenca trga je, da gre v tem letu navzgor, torej bomo iskali nakupne priložnosti. Če se to ne zgodi, lahko obstaja kakšen fundamentalni razlog, da se trg obnaša drugače. To nam lahko prav tako ponudi dobro trgovalno priložnost v nasprotno smer."

Takšno razmišljanje in trgovanje zahteva nekaj izkušenj, ključno pa je vedeti, da imajo vse borze določene tendence. Za začetnika je najenostavneje trgovati v smeri teh pričakovanih gibanj, saj imate nek "veter" za seboj. Kljub temu pa ne kljubujte trgu, če se odloči drugače.

Prepričan sem, da bi mnogi amaterji radi slišali o črno-belih borznih pravilih, a v resnici je borzno trgovanje "shades of gray" kot pravijo v tujini. Še vedno pa se najde kakšno črno-belo in absolutno pravilo: Izkušnje bodo postale vaš največji prijatelj. Poskusite priti do njih čim ceneje.